EcoFlow River 600 MAX

Powerstation-ecoflow-max

EcoFlow River 600 MAX är på pappret en riktigt intressant Power Station från märket EcoFlow som till synes har ett relativt lågt pris och bra prestanda när man jämför alla siffrorna med rivalerna från Goal Zero och andra märken. River 600 MAX och andra modeller från EcoFlow har blivit allt mer populära och har nu på allvar tagit upp konkurrensen om portabla strömbackuper med största rivalen Goal Zero. Vi känner därför att det nu är hög tid att testa dessa modeller och ta reda på vilken Power Station som har bäst prestanda och vilken modell som är mest prisvärd.

Det finns flera liknande ”Power Stations” på marknaden som går att jämföra med River MAX, däribland Goal Zeros 500X. EcoFlow River MAX är dock 2000-3000 kr billagare och har bättre prestanda enligt specifikation. Frågan vi hoppas kunna besvara nu är om denna EcoFlow modell är så pass bra och köpvärd som specifikationen säger och vilka användningsområden den lämpar sig bäst till. Förhoppningsvis kan vi driva både dator, frys, kaffekokare, högtalare och andra apparater. Snart får vi veta vad River MAX går för i vårt stora test!

ecoflow-river-600-max-testriver-600-max-mc4-kablar-12v-kabel-cigguttag-strömkabelriver-600-max-avtagbart-batteri-gör-den-lättare

I förpackningen finns utöver själva kraftstationen både laddare för uppladdning i vägg och laddare som passar i bilens 12V uttag för uppladdning i bilen. Det medföljer även standardkablage till solpanel (MC4) för solcellsuppladdning. Manualen är på Engelska och täcker all nödvändig information gällande funktioner, användning, beskrivning av uttag, laddning o.s.v.

Specifikation: EcoFlow River 600 MAX

  • Kapacitet: 576Wh
  • Utgångar (220V): 2 x 220V eluttag (600W) (toppar 1200W)
  • Utgångar (12V): 1 x 12V uttag (cigguttag) (136W)
  • Utgång (USB-C): USB-C PD (100W),
  • Utgång (USB-A): 1 x USB-A QC 3.0 (28W) 2x USB-A (5V/2,4A, 12W)
  • Ingång: Vägg (250W), Bil/Båt 12V uttag (12V24V max 10A)
  • Ingång: Solpanelsuttag XT60 10-25V max 10A
  • Vikt: 7700g
  • Mått: 185 x 288 x 253 (mm)

Design och funktion

Första intrycket känns lovande. Materialet på det yttre skalet är främst hårdplast i en mörkgrå, nästan svart ton. Handtaget är mer åt det ljusgåra/silveraktiga hållet. Vi får intrycket av att plasten håller god kvalitet med motståndskraft mot repor och slitage.

Alla nödvändiga uttag sitter lättåtkomligt och har dessutom hög effekt. De två 220V eluttagen har ren sinusvåg vilket breddar antal användningsområden och man slipper oroa sig över att någon apparat tar skada. Vår förväntning och förhoppning är att det ska gå att ladda de allra flesta apparater och prylar via uttagen, med undantag för apparater som kräver riktigt hög effekt.

Stor batterikapacitet – 576Wh

River 600 MAX har ett batteri med kapaciteten 576Wh. River 600 MAX har dubbel kapacitet gentemot lillebror River 600, men är annars helt lik med samma antal uttag och effekt på dessa. Den större kapaciteten har man löst genom att koppla på ett extra batteri undertill som går att montera av och på. River MAX är alltså en River 600 med tillkopplat extrabatteri under.

Två 220V uttag med en effekt på 600W vardera, och toppar på 1200W. Enheten består egentligen av två batterier, då hälften av kapaciteten kommer från det av och påtagbara extrabatteriet undertill. Enheten har även flera 12V portar, USB-C PD port på hela 100W och två vanliga USB-A portar samt en quick charge kompatibel USB-A.

I testet nedan puplicerar vi både egna uppfattningar av River MAX och test av kapacitet, antal laddningar av vanliga prylar, uppladdningshastighet och mycket mer. Vi genomför alla nödvändiga test av River MAX och River 600 för att se om de fina specifikationerna håller vad de lovar!

ecoflow-river-600-max-test

Snabb Uppladdning

Uppladdning via vägg tar enligt spec endast 1,6 timmar. Testet av uppladdning kommer vi till längre in i detta test, men jag kan redan nu avslöja att vi blir imponerade!

220V, 12V och USB

De två eluttagen ”220V uttagen” sitter placerade på ena kortsidan brevid varandra. På den andra kortsidan sitter alla de portar som kan användas för uppladdning av River MAX. Det finns tre laddningsmöjligheter, via väggladdare, via billaddare (12V/24V) och via solpanel (10-25V).

DIsplay med all nödvändig data

En i vårt tycke lagom stor display som visar all möjlig data sitter utplacerad mitt på och högt upp på ”framsidan” (ena långsidan) där även 12V cigguttag och alla USB uttag finns placerade.

Robust handtag

Kraftstationen är utrustad med ett stadigt handtag på dess ovansida, vilket känns gediget med fästen ut i varje hörn. Detta handtag går ej att ta bort eller fälla ned, så den är inte helt optimerad för att ta minsta möjliga plats och kanske inte lämpar sig perfekt för  alla utrymmen, men handtaget känns riktigt stabilt och gediget att hålla i och underlättar förflyttning.

handtag-river-600-powerbankecoflow-river-vs-goal-zero-500x

Vikten ligger på knappa 8 Kg, vilket man får räkna med på en så här pass kraftfull pjäs vilket exempelvis kan jämföras med Goal Zeros Yeti 500X (se bild) som ligger på ca 6Kg (Yeti 500X har ca 70Wh lägre kapacitet och färre uttag).

river-max-avtagbart-batteri-testavtagbart batteri river powerstation max

Om man vill ha en lättare och mindre enhet så går det att skruva bort det extra batteriet undertill, detta tog oss sammanlagt ca 2-3 minuter att göra (medföljer skruvar och liten mejsel). Först skruvas plattan undertill och batteri av, sedan skruvas plattan på igen. Enhten blir plötsligt mycket minde och lättare. Kapaciteten utan detta batteri blir hälften, alltså 288Wh och enheten blir ca 10 cm lägre och ett par kilo lättare.

Batterikapacitet på 576Wh

576Wh kan exempelvis jämföras med den mindre River 600 (288Wh) (Samma enhet med utan extrabatteri undertill). Den dubbla kapaciteten hos MAX versionen är definitivt ett stort plus, speciellt med tanke på att det extra batteriet går att koppla bort/byta ut. River MAX är som sagt en River 600 med tillkopplat extrabatteri under. Batteriet är ett litiumjon baserat batteri vilket i stort sett alla liknande modeller har, vilket ger en låg vikt och bör ge en lång livslängd.

Bland de bästa rent prestandamässigt i prisklassen

Vi har letat men inte hittat andra Power Stations i denna prisklass med lika stor kapacitet och lika hög effekt på uttag, med undantag för EcoFLows nya River PRO som har 720Wh, den kostar dock något mer. Är man ute efter stor kapacitet och inte bryr sig om att kunna koppla loss batteriet under för att få en mindre enhet så är River PRO ett bra alternativ. Vi utför inom kort ett test av PRO modellen!

Vad räcker kapaciteten till?

Vi har genomfört flera test av batteriet i River 600 MAX för att ta reda på om kapaciteten stämmer övernes med specifikationen och vad det i verkligheten räcker till. Vi har riktigt intressant data att dela med oss av.

Input/ Uppladdning

uppladdning-solpanel-ecoflow-river

Uppladdning av EcoFlow River MAX

Den extremt snabba uppladdningen samt möjlighet att ladda via vägg, bil/båt och solpanel är kanske den allra mest uppenbara fördelen hos denna EcoFlow modell enligt tillverkaren. Laddning med väggladdare ska enligt info ta ca 1,6 timmar timmar. Laddning via bil eller båt ska ta ca 5 timmar och via solpanel varierar beroende på panelens effekt (Watt) men specen säger ca 5 timmar via en 160W panel i klart väder. Vi testar!

Uppladdning via vägguttag

Den snabba uppladdningen av River MAX är enligt tillverkaren en av de stora fördelarna med EcoFlows Power Stations. Vi genomförde ett uppladdningstest via ett vanligt vägguttag, datan redovisar vi nedan.

Uppladdningshastigheten kan styras via appen, antingen snabbladdar man enheten eller kör i tyst läge. Med den nya uppdateringen så låter inte fläkten särskilt mycken ens i snabbladdning. Effekten som ges syns på displayen.

Effekten gick fort upp i 500-600W och full laddning slutfördes på 1.42 timmar i snabbladdningsläget . Vi måste säga att detta faktiskt är smått imponernade då konkurrerande modeller ofta tar 5-6 gånger så lång tid att ladda upp. Detta är en klar fördel för dig som har behov av att kunna ladda upp enheten med kort varsel!

Uppladdning via solpanel

test-ecoflow-solpanel-river-maxladdning ecoflow power station solpanel

Detta test genomförde vi med EcoFlows 160W panel som är hopvikbar och förvaras och bärs smidigt i en tillhörande väska. Panelen har ett praktisk utvikbart stöd baktill som enkelt justeras till för att få panelen i optimal vinkel till solen för bästa mäjliga effekt. Vi vinklade panelen i olika vinklar och märkte en klar skillnad i effekt. Bästa effekt som upmättes var 110W via denna 160W panel från EcoFlow (laddning skedde i fullt solsken vid start runt 14 tiden på dagen. Uppladdning tog ca 5 timmar vilket  vi är riktigt nöjda med.

( Den reella effekten som kan tas via en solpanel är alltid lägre än den specificerade). Vid vinkling i 90 grader mot solen laddades River Max i 110W via denna 160W panel. Batteriets storlek är på 576WH och laddningen vid  denna effekt tar ca 5,2 timmar (576/110=5,236).

laddport solpanel via mc4 kablar och mt60 uttag

Tillkoppling av solpanelen gick riktigt smidigt via kablarna som följde med, likaså stödet baktill som sattes upp på ca 1 minut (första försöket).

Uppladdning via cigguttag 12V bil/båt

Testdata -Input / Uppladdning sammanfattning

Vi laddade ur enheten totalt och startade sedan uppladdning via vägguttag. Displayen visade hela tiden effekt vid uppladdningen. Efter ett tag visade displayen över 500W, vilket är riktigt, riktigt mycket, och laddning sker vid dessa nivåer i raketfart. Full laddning tog 1 timme och 42 minuter, vilket är nästan precis vad specifikationen säger. Vi kan inte säga annat än att vi är imponerade och inser att detta vid många tillfällen kan vara en riktigt bra egenskap!

Output / Laddning av prylar

230v-laddning-test-powerstation-ren-sinus-ecoflow

De två eluttagen (230V) ger 600W kontinuerlig effekt och kan enligt EcoFlow ofta driva enheter på upp till 1200W. Vi testar om detta stämmer! Hursomhelst så är denna specifikation långt bättre än de flesta andra Power Stations i denna prisklass.

3 USB-A portar, två av dessa är på 2,4 Ampere vilket laddar det mest i riktigt bra hastighet. Den tredje porten är QC kompatibel (snabbladdning) och samsung galaxy och ett stort antal andra enheter.

USB-C porten är en PD port (Power Delivery) och ger hela 100W! Fungerar alltså utmärkt att ladda bärbara datorer med USB-C ingång, exempelvis nyare MacBook modeller.

Cigguttaget fungerar precis lika bra som det i bilen. Bra för enheter som laddas på detta sätt.

Testdata – Output / Laddning av prylar

Test via eluttag (230V) genomfördes genom att koppla två skärmar till de båda eluttagen. Vi testade även att driva en 17 tums laptop via ett uttag för att undersöka drifttid.

Flera test av portarna redigeras i skrivande stund och kommer snart publiceras!

Summering

River 600 MAX presterar i flera av våra test riktigt bra och sammantaget i linje med både specifikationen från EcoFlow och våra egna förhoppningar. En besvikelse var fläkten som gick på högvarv vid uppladdning och drift av prylar via eluttagen (detta är nu löst genom uppdatering från EcoFlow vilket görs på ca 15 minuter via app i mobilen).

Vi kan inte motstå att jämföra datan med Yeti 500X som är den självklara konkurrenten för många köpare. EcoFLow levererar betydligt högre effekt via eluttagen och har större kapacitet till ett lägre pris. Yeti 500X är dock till storleken betydligt lägre måttmässigt sett, dels p.g.a. avsaknad av på/avtagbart extrabatteri men även handtaget som går att fälla ned. Om storleken på enheten är extremt viktig för dig som köpare så kan Yeti 500X vara ett alternativ. Är däremot hög effekt på uttag och möjligheter till drift av betydligt kraftfullare enheter mer intressant så är River MAX det självklara valet.

Vi har inget uppenbart problem eller svag punkt att klaga på förutom den högljudda fläkten vid uppladdning och drift av enheter via eluttagen som vi nämnt tidigare, men detta är som sagt nu är ett minne blott. Det höga fläktljudet löstes genom en uppdatering av mjukvaran från EcoFlow. Uppdateringen gjorde vi enkelt på ca 15 minuter via EcoFlow appen. Efter uppdatering jobbar fläkten väldigt tyst och ökar något när temperaturen stiger.

Vi kommer inom kort att puplicera ett test av River PRO som har något större kapacitet, väger lite mindre och är utan avtagbart batteri. River PRO är högst troligt en intressant köpkandidat för dig som i dagsläget funderar på en River MAX!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *