TP-Link TL-PB10400

TL-PB10400

TP-Link TL-PB10400 är antagligen en av Sveriges mest köpta powerbank och ligger just nu topp 5 på Prisjakts topplista sorterad efter popularitet i kategorin portabla batterier. TP-Link har tillverkat flera powerbanks de senaste åren som blivit väldigt populära, just denna modell lanserades år 2014. Precis som modellnamnet PB10400 antyder har denna powerbank en kapacitet på 10400mAh.  Modellen har hunnit få flera så kallade ”expert recensioner” med höga betyg, dock har vi inte hittat någon redovisad testdata i recensionerna. Låt oss nu testa om TP-links mest populära modell gör sig förtjänt av det goda betyget!

Innehåll TL-PB10400Skyddspåse till powerbankTP-Link powerbank

Exemplaret vi beställde levererades med knappt 25% laddning (en lysande diod). USB-kabel samt bruksanvisning följde med i förpackningen (ej på svenska). Till vår förvåning medföljde även en liten grå påse som kan användas till skydd och transport av powerbanken. En trevlig överraskning!

Design och funktion

Powerbanken är tillverkad i plast vilket i detta fall ej påverkat känslan av kvalité utan känns trots plastskalet rejäl och välbyggd. TL-PB10400 är till största del vit med ljusblå ”kortsidor” med ett mönster av trianglar i olika vinklar som glänser och skimrar i ljuset.

Formen skiljer sig från normen genom en ovanligt kort och bred cylinderliknade formgivning. Utformningen är bra om den ska ned i väskan eller stå på bordet men är värdelös om den ska tryckas ned i en ficka eller annat smalt utrymme. Detta är ingen powerbank man bär med sig i en vanlig jeansficka på ett bekvämt sätt! En uppskattad detalj däremot är hur laddningsindikatorer, USB-portar, ficklampa samt power-knapp fått plats bredvid varandra på en av de korta sidorna.

kompalt powerbankficklampa

Fyra indikatorer som visar batterinivån ger en hyfsad noggrannhet och är för de allra flesta helt tillräckligt. En av de lysande dioderna börjar blinka när batterinivån når 10%. Varje lampa står för ca 25% av kapaciteten (2600mAh).

Ficklampan är pytteliten men kan vara praktisk för att hitta t.ex. mobilen, USB-porten eller vägguttaget i mörkret.

Kapacitet

Ett batteri på 10400mAh ger kapacitet nog till att ladda en vanlig mobil fler än en gång. Powerbanks med runt 10000mAh har blivit väldigt populära och uppskattas eftersom batterikraften är stor nog till att ladda en surfplatta eller en smartphone flera gånger utan att för den sakens skull bli alldeles för stor och klumpig. I TP-Links egen specifikation anges 3-5 laddningar av en smartphone samt upp till 90% verkningsgrad.

Batteriet består av litium-jon celler och har en spänning på 3,7V. Den potentiella energin batteriet kan hålla uppgår till 38,48Wh. Laddning via USB sker alltid i 5V vilket gör att den potentiella kapaciteten i våra test för TL-PB10400 blir 7696mAh.

Input

Input porten är en micro USB-port som enligt specifikationen ska klara av laddning i 2A.  Den höga strömmen ger förutsättningar för snabb laddning av powerbanken via en vanlig USB-adapter som klarar laddning i 2A eller mer. Detta är något vi ser på fler och fler modeller och är helt klart en välkommen bonus om man vill säkra full laddning över natten.

Testdata – Input

Vårt eget test av Input visade att laddningen skedde i 2 Ampere precis som i specifikationen. Full laddning nåddes efter 6 timmar och 21 minuter. Efter ca 3,5 timmar hade 2/3 av batteriet laddats. Mätinstrumentet visade efter uppladdning 10334mAh. Ett väl godkänt resultat som är bättre än många av sina konkurrenter!

Output

Två stycken USB-portar ligger i paritet med övriga powerbanks med runt 10000mAh. En av utgångarna ger 2A vilket ger möjlighet till laddning av en surfplatta eller andra prylar som kräver hög ström.

Testdata – Output

Laddningstestet utfördes flera gånger för att få ett resultat som visar hur powerbanken klarar laddning i olika strömstyrkor. I detta test utfördes mätningar med både 1A och 2A. Sammanfattningsvis kan vi konstatera att TP-PB10400 gav helt okej testresultat.

Vi jämför resultatet med produktspecifikationen i Wh eftersom differensen i spänning (Volt) påverkar antalet mAh.

Uppmätt-mAh-TL-PB10400

OBS! Innan någon drar en förhastad slutsats av resultatet så vill vi nämna att antal mAh minskar då det beräknas på högre Volt. Batteriets spänning är 3,7V medan testet utförs i ca 5V vilket ger maximalt  7696mAh.  Antal Wh förblir detsamma, 38,48.

Testresultat TL-PB10400 (1A)

Testet visar jämn spänning och ström på 1A. Den uppmätta kapaciteten blev 6861mAh och 32,90Wh. Genomsnittlig spänning mättes till 4,87V.

Kapacitet-6861mAh Energi-33,38Wh Genomsnitt Volt-4,87V Ström – 1A

 

Testresultat TL-PB10400 (2A)

Med ökad strömstyrka till 2 Ampere minskade kapaciteten till 6430mAh och 32,25Wh. Genomsnittlig spänning uppgick till 4,96V. Efter ca 3 timmar och 15 minuter var batteriet urladdat.

Kapaciteten minskade som förväntat vid ökad ström från 1 till 2A och gav en differens och ett tapp på 328mAh. Spänningen var lägre vid 1A mätningen vilket minskar tappet än mer mätt i Wh (0,65Wh), vilket är ett bra resultat.

Kapacitet–6430mAh, Energi–32,25Wh, Genomsnitt Volt-4,96V Ström-2A

 

Summering

Det är inte helt förvånande att denna modell tidigare fått bra recensioner av de som baserat sina omdömen på en snabb överblick utan några tester av prestandan. Den känns som sagt välbyggd och har på pappret bra prestanda och funktioner.

Nu låter det kanske som att vi tänker totalsåga denna toppmodell från TP-Link, men sanningen är den att TL-PB10400 inte bara är en bra powerbank enligt dess specifikationer och funktioner – bra prestanda är nu också bevisad genom våra tester som överlag visar väldigt bra resultat.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *