Zagg Ignition 12

Zagg-Ignition-12000mAh-powerbank

Zagg Ignition 12 är en av de populäraste powerbank modellerna på den svenska marknaden just nu. Vid dagens datum ligger Zagg Ignition etta på prisjakts lista över de populäraste portabla laddarna. Vad är det egentligen som gjort denna powerbank så populär? En stor faktor är naturligtvis det pressade priset som för närvarande ligger på endast 139 kr och som tidvis legat så lågt som 111 kr. En powerbank med 12000mAh för det priset ser vid första anblick ut att vara ett riktigt kap. Ignition 12 har två USB-portar, en högströms port på 2,1A och en port som klarar laddning i 1A.

Zagg Ignition 12 var till hälften laddad när vi fick den. I förpackningen fanns även en liten vit USB-kabel och en simpel bruksanvisning med fyra avsnitt på Engelska, Franska, Tyska, Spanska och Italienska.

Design och funktion

Designmässigt finns inte så mycket att klaga på, men det finns inte heller något att bli särskilt exalterad över. Simpel design i svart och grå hårdplast. Den svarta ytan är inte helt matt men tillräckligt för att dölja fettfläckar och fingeravtryck, vi upptäckte dock att det väldigt lätt blir synliga repor i ytan. Den grå plasten som täcker sidorna kan upplevas något vass i kanterna.

Ignition är platt bred och lång vilket borde vara en bra form för transporter i jeansfickan, tyvärr känns den större än normalt och den ser mer ut som en 20000mAh powerbank än en 12000mAh powerbank. Storleken bidrar till att den upplevs ganska otymplig. Två USB-portar är placerade på kortsidan tillsammans med en lampa, på/av knapp samt en input micro-USB port. Angiven strömstyrka (Ampere) finns inpräntat i plasten vid respektive USB-port.

Fem stycken LED belysta laddningsindikatorer med blått ljus ger bra och relativt exakt indikation på batterinivån. Varje lampa står för 20% eller 2400mAh av batteriets totala kapacitet. En liten ”ficklampa” ovanför micro USB-porten aktiveras genom att hålla på/av knapp intryckt i någon sekund. Ljuset är inte särskilt kraftfullt och kan inte ersätta en vanlig ficklampa på långa vägar men kan säkerligen ge välbehövlig hjälp vid enklare utmaningar.

Kapacitet

Litium batteriet i Zagg Ignition 12 har kapaciteten 12000mAh beräknat på 3,7V vilket är något högre jämfört med de främsta konkurrenterna som vanligtvis ligger på ca 10000mAh. 12000mAh räcker normalt sett till flera laddningar av en mobiltelefon och ett par laddningar av en surfplatta. Beräknat på 5V som är standard för laddning via USB är kapaciteten 8880mAh.

Input

Zagg ignition 12 laddas via en vanligt micro USB port. Hög strömstyrka på 2A bäddar för relativt snabb uppladdning.

Testdata – Input

I vårt eget test av input mättes både tid och antal mAh. Full laddning nåddes efter 8 timmar och 26 minuter. Laddning till 70% gick förhållandevis fort jämfört med den sista tredjedelen vilket är helt normalt. Enligt pecifikationen ska powerbanken laddas med strömstyrkan 2A. I vårt test laddades Ignition till största delen i intervallet 1,50-1,9A, vilket var lägre än vi hade hoppats på. Mätinstrumentet visade 12039mAh vilket bekräftar batteriets kapacitet.

Output

Som många andra powerbanks med +10000mAh har Zagg iIgnition två USB-portar. En port har 2,1A vilket är en grundförutsättning för effektiv laddning av t.ex. en surfplatta.

Testdata – Output

Mätning utfördes i både 1A och 2A för att testa strömstyrka och spänning samt skillnaden i batteriets totala kapacitet. Zagg Ignition gav riktigt bra resultat vid laddning i 1A men tappade 5% vid laddning i 2A.

Vi jämför resultatet med produktspecifikationen i Wh eftersom differensen i spänning (Volt) påverkar antalet mAh.

mAh-zagg-ignition-12-powerbank

Testresultat Zagg Ignition 12 ( 1A)

Zagg Ignition visade jämn spänning på 4,86 och 1A ström genom hela testet. Det tog 8 timmar och 16 minuter innan batteriet helt laddats ur.

 

Testresultat Zagg Ignition 12 ( 2A)

Jämn strömstyrka visades i 2A testet medan spänningen stegvis minskade. Genomsnittliga Volt blev tillslut ändå 4,86, precis som i 1A testet. Batteriet blev urladdat efter 3 timmar och 54 minuter.

 

Summering

Zagg Ignition 12 gav oss splittrade intryck. Bevisligen besitter denna powerbank riktigt bra kapacitet och är väldigt prisvärd vid det nuvarande, extremt låga priset, men det finns dock utrymme till förbättring på flera fronter!

Input-porten ska enligt specifikation klara laddning i 2A, det har den tyvärr svårt att klara. Input testet blev därför lite av en besvikelse även om den laddades fullt på helt acceptabla 8.26 timmar, vilket ger full laddning över natten.  Vi anser också att Ignition 12 kunnat ha en klart bättre kvalitetskänsla med andra material, då tänker vi främst på den repkänsliga svarta ytan och den grå plasten med vassa kanter.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *