Så hittar du rätt powerbank

Går du i tankar om att köpa en portabel strömbank? Vi ger dig tipsen för att hitta den rätta! Om du har koll på begreppen mAh och Ampere så har du en god grund för att fatta ett bra köpbeslut. Har du inte koll på dessa enheter, var inte orolig, vi går igenom allt!

Behöver du en stor eller en liten powerbank?

Batterikapaciteten mäts liksom de flesta andra uppladdningsbara batterier i milli Ampere timmar (mAh) och ger ett mått på hur lång tid batteriet kan användas innan det behöver laddas upp igen. Antal mAh stiger oftast proportionerligt med storleken av ett batteri. En liten powerbank har alltså ett lägre antal mAh än en stor.

En liten powerbank är smidig eftersom den inte tar så stor plats och kanske till och med kan få plats i byxfickan. Du kan bekymmerslöst ta den med dig i princip överallt.

Det som däremot kan ge dig bekymmer är den förhållandevis snabba urladdningen. En powerbank med få antal mAh klarar inte av att ge din mobil speciellt många laddningar innan batteriet tar slut. Att försöka ladda större prylar som t.ex. en surfplatta med en för liten powerbank känns också snabbt rätt så meningslöst.

En stor powerbank däremot klarar av att ladda din mobil flera gånger om och ger möjlighet till full laddning av surfplattan. De lite större modellerna har nästan alltid flera USB-portar vilket ger dig möjlighet att ladda flera av dina prylar samtidigt.

Den största nackdelen med en kraftfull och stor powerbank är just storleken vilket gör den ganska tung och otymplig att transportera, speciellt vid tillfällen då du är utan en väska eller en jacka att lägga ner den i.

Val av storlek hänger helt enkelt på vad din powerbank ska användas till samt hur stor och otymplig du tillåter den att vara.

Så många laddningar ger powerbanken dina prylar

För att få en uppfattning om hur många mAh du behöver så ger vi några konkreta exempel med siffror.

3000mAh-5000mAh – ca en laddning av en Smartphone eller Iphone

7000mAh-12000mAh – ca en laddning av en surfplatta (Väldigt varierande storlek)

Det står angivet på dina uppladdningsbara prylar hur många mAh batteriet har vilket ger dig möjligheten att kunna kalkylera hur många laddningar en viss powerbank kan ge din enhet. En snabb jämförelse mellan enhetens och powerbankens mAh ger dig en uppfattning om antal laddningar som kan ges, det är dock lätt att glömma bort att räkna med alla energiförluster som sker vid laddningstillfället och uträkningen motsvarar därför inte antal laddningar i praktiken.

Tillverkarna har tyvärr en oförmåga att ge korrekta siffror av antal laddningar deras powerbanks kan ge en viss mobil. Att räkna på hur många gånger en enhet kan laddas är mer komplicerat än att jämföra mobilens mAh med en powerbanks mAh, dels eftersom batterierna har en spänning på 3.7 Volt som vid laddning görs om till 5 Volt, sedan försvinner även energi i samband med laddningen p.g.a. andra orsaker.

Vi har i våra test av powerbanks fått fram intressanta resultat av batteriernas kapacitet och mAh. Varje powerbank testas med laddning i 1A och 2A samtidigt som energimängd mäts. 

Laddningshastighet, ström (Ampere)

Ampere är enheten för ström och finns angiven för varje enskild USB-port på en powerbank som output. Fördelen med hög effekt är att snabbare laddning kan uppnås, särskilt då det gäller laddning av prylar som drar mycket ström.

Strömslukande prylar kräver ofta hög Ampere, så har du tänkt att ladda surfplattan med din powerbank, se då till att köpa en powerbank som har en USB-port med i alla fall 2 A. Mobilen klarar sig med laddning via en 1 A-port, men laddas oftast mer effektivt med högre Ampere.

Missa inte att ta reda på den totala begränsningen av ström (Max Ampere) som kan användas då alla portarna används samtidigt. (Gäller endast powerbanks med flera USB-portar).

Powerbanken laddas via input porten vilket nästan alltid är en micro USB-port. Det som skiljer dem åt är effekt (A) och samma princip gäller som för output, vill du ha snabbare laddning så är hög Ampere är att föredra! Det vanligaste är att porten ger 1A eller 2A.

Övriga detaljer och funktioner

  • Indikatorer för återstående batteri

Indikatorer som visar hur mycket batteri din powerbank har kvar är en väldigt användbar funktion både när du använder din powerbank och när den ligger på laddning. Ju fler indikatorer desto bättre koll får du på nivån. Det finns även modeller med digital visning av batterinivån som visar procent (%) av kvarvarande batterikapacitet vilket kan låta överflödigt men i vissa lägen är detta faktiskt värdefull information eftersom det ger dig en väldigt exakt siffra.

  • Snabbladdningsteknologier

Det finns flera teknologier för så kallad snabbladdning. Den mest utbredda teknologin har utvecklats av Qualcomm som släppt flera nya och uppdaterade versioner de senaste åren. Om din mobil stödjer Qualcomms snabbladdnings teknologi så kan det vara en bra idé att leta efter en powerbank som kan utnyttja teknologin. Det finns modeller från flera olika tillverkare med denna funktion på marknaden!

  • Inbyggda USB-kablar

En alltmer vanlig syn är powerbanks med inbyggda laddningskablar, vilket är praktiskt för den som har svårt att komma ihåg att ta kabeln med sig. Tyvärr går kablarna sällan att byta ut vilket är trist om de skulle gå sönder eller om du byter mobil och t.ex. vill byta en micro USB-kabel mot en lightning kabel. Om det inte finns någon inbyggd USB-kabel i den powerbank du köper så ingår det oftast en lös kabel för laddning av powerbanken. USB-laddare däremot ingår i princip aldrig.

  • Material

Material och ytfinish kan skilja och ha olika egenskaper. En blank yta ger ett snyggt utséende men ger däremot fingeravtryck och fettfläckar medan en matt yta döljer smusts och ofta ger ett bättre grepp. Metall är också ett vanligt förekommande material. Formen har också betydelse för om den går ned i fickan eller i väskan.

  • Pris

Powerbanks varierar givetvis i pris vilket beror på flera anledningar. Tittar man lite närmare på produkterna och jämför modellerna så upptäcker man snabbt att prisskillnaderna oftast beror på parametrar som total kapacitet, effekt och kvalitet. De flesta av de billigaste modellerna har väldigt lågt antal mAh och en låg effekt, därför är det ingen bra idé att låta priset styra ditt beslut, i alla fall inte om du söker en powerbank med hög prestanda. Det viktigaste är att hitta en modell med de egenskaper just du vill ha!

Läs gärna flera av våra test för att bilda dig en egen uppfattning om vilken powerbank du vill ha, sedan kan du beställa din powerbank i en välsorterad butik som t.ex. https://www.powerbankspecialisten.se/ som har ett stort antal powerbanks i sitt sortiment.